
Modern Sanatlar Müzesi Proje Arazisi
Proje arazisi kentsel bağlamda yüksek potansiyel barındıran Perşembe pazarında yer alır. 1980’ler sonrasında dönüşüme uğrayan bölge halen bir kimliğe sahip değildir. Bu sebeple hak ettiği müze sayısına sahip olmayan İstanbul’da, haliçte oluşan kültür aksına eklemlenen bir modern sanatlar müzesi düşünülmüştür. Müze dönüşüm ile ortaya çıkan kıyı parkına yerleşir. Kıyı bandında yer alan bu park gerek donatı eksikliğinden gerekse mekanların tanımsızlığından ve çevresi ile kurduğu zayıf bağlantıdan dolayı kullanılmaz. Modern sanatlar müzesi bu noktada çevresinde bulunan tersane caddesindeki iş yerlerine ve kara ulaşımının yer aldığı Kemeraltı caddesinin devamında balık pazarına referans verir. Bölgeyi deniz ulaşımına da açan bir zemin kurgusu oluşturur .
Sergileme
Sergileme kavramı (hem bir odak hem de transit geçiş noktası olabilecek bölgede buna bağlı olarak) , sergilenme süresi ile gezmeye harcanan zamana göre sınıflanır. Geçici ve küçük sergiler zeminde kamusal alanın içinde, belli süre sergilenen koleksiyon ve eserler daha özelde, kalıcı sergi ise müze gezintisinin son noktasında bulunur.
Yaya akışının hızlı ve kısmen transit olduğu zeminde panolar, saçak altı mekanlar ve ‘’hızlı’’ bir şekilde gezilebilen küçük ölçekte geçici sergiler yer alır. Bu mekanlar parçalanarak yaya akslarının kıyıya ve iskelelere bağlanmasına izin verir
Özel sergileme alanları kendini dışardan soyutlayacak şekilde metal kabukla çevrilir. Lineer mekanların uçları galata köprüsü, Süleymaniye, Eyüp gibi kentsel vistalara yönelir. Var olanı sergilemenin de eser olduğu modern sanatta kentte sergilemeye katılır. Bu düğüm noktaları performans, dinlenme ve seyir alanları olarak düzenlenir.
One thought on “Modern Sanatlar Müzesi”
Comments are closed.