Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Hizmet Binası

Mersin Ticaret Odası Hizmet Binası genel yerleşim

Mersin’de yapılacak ofis ve ticaret birimlerinden oluşan Mersin Ticaret Odası Hizmet Binası‘nın oluşturulmasında Mersin’in iklim verileri önemli bir rol almıştır. Sıcak ve nem oranı yüksek olan Mersin‘de, yeşil ve su öğesi tasarımın önemli bir girdisini oluşturur. Arazinin önemli bir kısmını park ve göletlere bırakarak çevresi konut ağırlıklı bir alanda yapının önemli bir çekim merkezi olması hedeflenmiştir. Hizmet binası yapılaşması için araziye yaya yaklaşımının olduğu Gazi bulvarı seçilmiştir. Cadde boyu cephe aksını tutan bina boşluklu zeminin geri çekilmesi ile daha davetkar olur.  Arazinin batısı ise zemindeki cafe ve yeme içme alanlarını ile bütünleşik bir park olarak bırakılmıştır. Arazinin doğu tarafının, imarda yeşil alan olarak gözüken arazi ile daha sonra bütünleşip kente hizmet eden bir rekreatif alan olarak kullanılması düşünülmüştür.

Yapı kurgusu

Yapı tasarlanırken dış mekan – iç mekan ayrımını olabildiğince ortadan kaldıran, ileride kentin odak noktası olabilecek bir davetkarlıkta, kamusal ile özel kullanımı bir arada yaşatabilecek bir kurgu oluşturuldu. Yapının zeminden kaldırılması ile araziye yaya yaklaşımının olduğu Gazi ve Cengiz Topel caddesi ile arazinin batısındaki yeşil alanlar arasında geçiş sağlandı. Buraya yerleştirilen banka, cafe ve yeme içme birimleri ile zeminin aktif kullanılması sağlandı. Yerden yükseltilen yatay ofis blokları oluşturdukları gölge ve avlular ile daha ferah bir kamusal alana olanak sağlandı. Ayrıca oluşturdukları yaya hareketliliği ile ticaret alanlarını, ayrı bir bina olarak değil zemine yayılı bir şekilde çözüldü.

Program

Ticaret: Yapının parkla olan bütünlüğünü arttırmak için zemin kata banka, müze gibi işlevlerin yanı sıra cafeler kondu. Asıl yeme içme birimleri (restoranlar) ara kattaki ticaret alanlarını canlandırması için sosyal merkezle birlikte 2. kata kondu. Daha fast food tarzı cafe ve büfeler kuzey ve güneyinde okullar bulunan ve yoğun öğrenci nüfusu barındıran bölgede zemin kata konarak yapının farklı kotlarının canlandırılması hedeflendi.
Konferans: Konferans birimleri yapının girişini belirtmek ve kolay ulaşılabilir olması için 1. katta yapının ortasında bulunan yarığın hemen yanında düşünüldü. Bu sayede konferans salonu kütlesi hem kendi girişini hem de parka geçişi işaret eder. Ofis alanları yerden yükseltilerek kamusal alanda süreklilik sağlandı. Ofisler farklı kullanımlara cevap verebilecek şekilde tasarlandı. Açık planlı, galerili ve özel ofis olarak çeşitli varyasyonlar üretildi.

Mersin Ticaret Odası  Hizmet Binası |  Ofis yapıları | Kamu yapıları | Istanbul Mimarlık ofisi | Mersin
Dodofis

dodofis mimarlık
COPYRIGHT ©
dodofis mimarlık  2017
ALL RIGHTS RESERVED

Comments are closed.