İzmir Otogarı / Ana Tranfer Merkezi

İzmir Otogarı Ana Transfer Merkezi

İzmir Otogarı Ana Transfer Merkezi Mimari Proje Yarışması’nda ödül alan proje.

KENTIN BÜYÜK LOKMALARI

“Şehirlerdeki devasa kullanımların ortak bir niteliği vardır. Bu kullanımlar sınır yaratır ve şehirlerde sınırlar genellikle yıkıcı komşuluklara yol açar.” Jacobs, J.

Otogar yapıları mekânsal ihtiyaçları  gereği, kentten büyük lokmalar çalar ve işleyişleri gereği fazlaca araç sirkülasyonu ile çevresinden kopar.

İzmir Otogarı proje alanı, kentin (konut/ticaret) sonlandığı ve sanayi işlevlerinin görülmeye başladığı; kent çeperi olarak tanımlanabilecek bir arakesitte yer alır. Alan, yalnızca işlevsel olarak değil aynı zamanda mimari ölçek ve kentsel doku bakımından da farklılık gösteren zonların buluştuğu, biraraya geldiği kritik bir noktada konumlanır.

Modern ve sonrası dönemde, büyük kentlerin çeperleri,  otogar, havalimanı, otoban gibi altyapı projeleri ve büyük siteler, kapalı alışveriş merkezleri gibi gayrimenkul projeleri ile çevrelenirken; şehir içinde gösterilen mimari ve kentsel hassasiyetler kentin kırsalla birleştiği bu kent çeperlerindeki toprak parçalarına gösterilmemekte, bu  büyük lokmalar, çevresinden; kent ise kendini çevreleyen kırsaldan hem fiziksel hem görsel açıdan kopmaktadır.

İzmir Otogarı | izmir büyükşehir belediyesi | Otogar Mimari Proje Yarışması | Dodofis Mimarlık Ofisi | Istanbul Mimarlık ofisleri

dodofis mimarlık
COPYRIGHT ©
dodofis mimarlık  2017
ALL RIGHTS RESERVED