Lüleburgaz Otobüs Terminali

Lüleburgaz Otobüs Terminali

Lüleburgaz Otobüs Terminali  proje arazisi kente ve şehir merkezine yakın bir konumda bulunmaktadır.  İlerde köy ve beldelere hizmet verecek günü birlik kullanımların oluşturacağı yoğunluk düşünülerek yaya ulaşımının ön planda tutulduğu bir tasarım amaçlandı. Bu amaçla yapının araç trafiği çözülürken yayayı ve araç trafiğini birbirinden ayrıldı. Peronların  terminal binasının kuzeyinde çözümlendi.Bu sayede kent içi önemli bir alter olan bulvarı otobüs ve minibüslerin yarattığı gürültü ve trafikten arındırarak, bu alanda  kentsel bir boşluk oluşturuldu.

Araç trafiği

Lüleburgaz Otobüs Terminali  araç trafiği, çevre düzenleme maliyetlerini yükseltmemek amacı ile mevcut giriş çıkışları kullanacak şekilde düzenlendi. Araziye komşu 7mt lik yol perona giden araçlar için kullanılırken, otobüs girişinin güneyinden ise şehir içi araçların girişi verildi. Lüleburgaz Otobüs Terminali’nin şehir merkezine  600 metre uzaklıkta olması ve topoğrafyanın uygunluğu  sebebi ile yapı çevresinde  bisiklet parkı ve kiralama alanı oluşturuldu. Özellikle ilçe ve beldelerden gelen günübirlik ziyaretçilerin kent içi araç trafiğini arttırmadan yaya olarak ve bisiklet ile sağlayacağı öngörüldü. Arazinin dar olması sebebi ile toplu taşıma araçları (şehiriçi minibüs ve taksiler) terminalin hemen önünde, özel araç park yeri ise onun  kuzeyine yerleştirildi.

Otogar Esnek kullanımı

Çevre yolunda yapılacak yeni bir şehirlerarası terminal ile yapının sadece köy ve diğer ilçe minibüslerine hizmet verecek olmasına  karşın öneri strateji geliştirildi. İleride Terminalin sadece köy ve belde minibüslerine hizmet verecek olması sebebiyle değişebilecek  kapasiteye göre şehirlerarası otobüs peronları ile minibüs peronları ayrıldı. Köy ve ilçe yolcu sayısının çok artmayacağı,  otobüs peronlarının kaldırılarak yeşil alana dönüştürülebilecek şekilde tasarlandı. Şehirlerarası bekleme bölümünün park ile bütün  bir yeme içme ya da satış alanı olarak değerlendirilebileceği düşünülmüştür.

Otobüs Terminali | Ulaşım Yapıları |Otogar | Lüleburgaz | Dodofis Mimarlık Ofisi | Istanbul Mimarlık ofisleri | Mimari Tasarım | Istanbul Mimarlık Ofisi
Dodofis

dodofis mimarlık
COPYRIGHT ©
dodofis mimarlık  2017
ALL RIGHTS RESERVED