Rauf Denktaş Müze ve Anıt Mezarı
Rauf Denktaş Anıt Mezarı ve müze ulu bir önderin mezarına yapılacak yolculuğu hissettirecek şekilde kurgulanmıştır. Denktaş’ın kişisel eşyaları, hayat hikayesi ve Kıbrıs mücadele yılları bu anıtsal yapıda ziyaretçilere sunulur ve tanıtılır.
Tören yolu: tören alanı – anıt mezar – tmt anıtı arasında milli ve özel günlerde aktivitelerin yoğunlaştığı bir strüktür oluşturur. Anıt mezar ve müze girişinde yol 2m alçalarak toprağın altına inildiği hissi yaratılır. Giriş alanındaki saçak ve yolun kısmen daraltılması ile ziyaretçiye ölüm hissi yaşatılır. Giriş mekanında yükselen kesit ve tavanda bulunan şerit camlardan alınan ışık ile loş mekanda ulvi hisler uyandırılır. Mozale kısmında iç hacim ve tavandan alınan ışık maksimuma ulaşır ve mezarı ziyaret edilen şahsiyetin ululuğu bu yolla vurgulanır.
Plan çözümünde ise parkı ve binayı içine alan ve işlevsel olarak ayrışan iki aks oluşturulur.
İlk aks Tören alanı ve mozaleyi hizalayan tören yolu ile daha anıtsal bir kurgu oluştururken; ikinci aks park – müze – servis bağlantısını oluşturan, iç mekan – dış mekan birlikteliğini sağlayan ve yapının içinde kafe, atölye, kütüphane ve oditoryumun eklemlendiği yapının dışında ise şehitlik parkı, çocuk parkı ve yürüyüş yollarının eklemlendiği sosyal bir akstır.
Anıt mezar ve müzenin işleyiş senaryosu: Sergi mekanı ve anıt mezarı arasındaki ilişki tören olan ve olmayan günlere göre oluşturulan sirkülasyon kurguları ile optimize edilir. Mozale ziyereti ile başlayan gezi sergi ile devam eder ve park, kafe, satış reyonunun eklemlendiği sosyal aksa ulaşılır.
Sergilenen eserler tavandan alınan gün ışığı ile oluşturulan loş ortamda spot lambalar kullanılarak, çoğunlukta duvar içine monte bir ortamda sergilenir. Tek açıklıkla geçilen mekanda cam fanus içinde ise daha büyük çaplı eserler sergilenir sadece sergilemek yerine ziyeretçilerin interaktif bir bağ kurması amacı ile video gösterim alanları ve Denktaş’ın kitaplarının okunabileceği bir alan da sergi mekanında yer alır.
Comments are closed.