Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Mimari Konsept

Çanakkale savaşları araştırma merkezi Çanakkale’nin güney batısında yıkılan kanyak fabrikasının karşısında bulunan parkın içinde konumlanır. Kıyıdan parka doğru oluşturulan promenad tarihi olayın yaşandığı boğaz ile yapının bulunduğu park arasında fiziksel bir bağ oluşturur.

Yapı, sirkülasyonu zemin kattan işleyecek şekilde sahip olduğu işlevlere göre farklı kütlelere ayrılır. Bu yapı kütleleri hem havamania sınırları hem de mekanın ihtiyacı olan farklı espaslar olmak üzere iki girdi ile şekillenir. Kütleler arasına giren avlular dışardaki yeşili yapının içine alır. Bu avlular hem iç- dış mekan sürekliliğini,  hem de mekanlara maksimum doğal ışık ve hava alınmasını sağlar.

Program İşleyişi

Araştırma merkezi ‘ni oluşturan ofis, atölye, laboratuvar, arşiv teknik hacim yapının doğusunda yer alırken, konferans salonu, toplantı odaları, sergi ve cafe, yapının batısında diğer fonksiyonlardan bağımsız da çalışabilecek şekilde düzenlenir. Oluşturulan bu sosyal alan önündeki etkinlik plazası ile önce promenada sonra  ilerisindeki kıyıya bağlanır.

Konferans salonu hem kütle hem de malzeme olarak diğer kütlelerden ayrışır ve  konferans salonu alanda oluşturulan kamusallığı işaret eden bir imgeye dönüşür. Salon önünde oluşturulan galeri 4.50m tavan yüsekliğindeki fuaye ile doğrudan plazaya bağlanır. Sergi alanı ve cafe plazaya cephe verecek şekilde konumlanır. Buralardaki aktivitelerinde plazaya taşacağı öngörülür. Bu alan araştırma merkezinin olduğu kadar kentin diğer etkinlik ve aktivitelerine de ev sahipliği yapması amacı ile kamusal ve yarı kamusal alanlar oluşturacak şekilde düzenlenir. Bu noktada açık alan ve meydan park ile bütünleşir.

Avlular ile oluşturulan özel alanlar araştırma merkezi’nin içe kapanık açık alanlarını oluştururken, fuaye önünde tertiplenen plaza yapının kamusal ve kente hitap eden yüzünü oluşturur. Bu sayede park içinde yeralan yapı oluşturduğu kamusal ve yarı kamusal alanlar ile parkla bütünleşir. Bu sayede alan yakınında bulunan alışveriş merkezi ve kıyıdaki park ile birlikte önemli bir cazibe merkezi haline gelir.

Araştırma merkezi |Ofis yapıları | Kamu yapıları | Istanbul Mimarlık ofisi | Mimari Tasarım |Çanakkale İl Özel İdaresi | Dodofis Mimarlık Ofisi
Dodofis

dodofis mimarlık
COPYRIGHT ©
dodofis mimarlık  2017
ALL RIGHTS RESERVED

Comments are closed.